«День спільнодії»: співробітники ДонДУВС обговорили працевлаштування ветеранів з керівництвом Кіровоградської ОВА

У Обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського провели «День спільнодії» у межах реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як». У обговоренні повернення ветеранів на робочі місця взяли участь співробітники ДонДУВС.

Заступниця начальника Кіровоградської ОВА Катерина Колтунова відкрила захід та презентувала довідник «Люди з досвідом війни. Взаємодія»: «Суспільство повинне  знати, як зустрічати ветеранів удома, розуміти, як створити найбільш сприятливі умови, що допоможуть відновитися й розпочати цивільне життя. У довіднику можна знайти методичні матеріали для проведення тренінгу серед держслужбовців, роботодавців, працівників соціальних служб, центрів зайнятості, психологів, педагогів, лікарів та всіх, хто дотичний до роботи з людьми, які мають бойовий досвід».

Учасники обговорили необхідність формування і налагодження ефективної взаємодії з ветеранами та військовослужбовцями під час працевлаштування. Серед обговорених питань: куди звертатися ветеранам стосовно пошуку роботи; гранти на започаткування власної справи; перекваліфікація ветеранів; адаптація робочих місць для людей з інвалідністю; співпраця щодо залучення ветеранів війни та військовослужбовців до організації проведення спільних заходів; надання психологічної підтримки військовослужбовцям після повернення з фронту.

Декан факультету №4 ДонДУВС Володимир Буга презентував основні потужності університету: освітні можливості; вступ на навчання пільговим категоріям населення, зокрема військовослужбовцям та ветеранам; безкоштовні курси з української мови для ВПО та ветеранів.

Старший інспектор відділення навчально-методичної роботи МЦППП «Академія поліції» ДонДУВС Інна Окопник розповіла про автошколу для людей з інвалідністю: «Це проєкт МВС України у межах ініціативи «Без бар’єрів» Першої леді Олени Зеленської. Наразі створено державну послугу з навчання керуванню автомобілем та з отримання посвідчення водія на право керування транспортним засобом для людей з інвалідністю. Ветерани та члени їхніх сімей, які мають порушення опорно-рухового апарату, можуть безкоштовно пройти навчання у автошколі ДонДУВС. Орган соціального захисту населення укладатиме договір про надання послуг із професійної адаптації з ветераном війни або членом його сім’ї та суб’єктом освітньої діяльності (автошколою). Вартість навчання буде відшкодована з державного бюджету».