«Гіркий квітень: забути не можна!»: у ДонДУВС вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня здобувачі та здобувачки вищої освіти ДонДУВС поклали квіти до пам’ятника «Жертвам Чорнобиля» у Кропивницькому. У загальноміському заході взяли участь: керівники Кіровоградської обласної військової адміністрації, Кіровоградської обласної ради, Кропивницької міської ради, правоохоронних та військових структур, представники громадських організацій, молодь, ліквідатори аварії та члени їх сімей.

Також з нагоди Міжнародного Дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф у Донецькому державному університеті внутрішніх справ провели ряд заходів за участю ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

Курсанти та курсантки факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності зустрілися з учасником ліквідації, пенсіонером органів внутрішніх справ, активістом та волонтером Миколою Джоганом.

Гість розповів про власний життєвий шлях, роботу у правоохоронних органах та службу під час переломного моменту – розпаду СРСР: участь у протестних акціях та волонтерстві. Основну увагу він приділив передумовам найбільшої ядерної катастрофи, відрядженню у зону забруднення та виконанню поставлених завдань.

Співробітники загальної бібліотеки ДонДУВС Олена Коробка та Антоніна Гаркуша презентували здобувачам і здобувачкам вищої освіти книжково-документальну виставку «Гіркий квітень: забути не можна!» та відеоролик «Чорнобильська катастрофа».

Під час заходу власними спогадами про події весни 1986 року з присутніми поділився завідувач кафедри господарсько-правових дисциплін та економічної безпеки ДонДУВС, представник Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Сергій Васильєв.

У Кривому Розі бібліотекар Ірина Ловкова організувала зустріч здобувачів та здобувачок вищої освіти факультету підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції з головою Криворізької організації «Союз Чорнобиль України» Олексієм Цибанєм та членами осередку Володимиром Пуцком, Олександром Гаркушею, Раліфом Нуховим.

Чорнобильці розповіли про ліквідацію аварії: дезактивацію, дозиметричні вимірювання, прокладання основних ліній зв’язку, вирішення соціальних і психологічних питань.

Курсанти та курсантки переглянули документальний фільм про аварію на ЧАЕС.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих ліквідаторів.